NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 25. novembra. 2023, bomo spet tekli na tradicionalnem Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo movembra! :-})

Osebna zgodba mag. Franca Hočevarja

Mag. Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije

“Vsi moški v sebi nosimo potencial raka na prostati, zato je nujna dosledna preventiva!”

 Vsebina Movembrskih prispevkov, s katerimi si želimo opozoriti na nevarnosti in preventivo v zvezi z rakom na prostati, rakom mod in splošno ozaveščenostjo glede zdravja pri moških, si vsekakor zasluži tudi osebno zgodbo iz prve roke.

In čeprav verjamemo, da je v Sloveniji vsaka zgodba bolnika, ki je dal skozi kalvarijo diagnoze, operacije in okrevanja za katerim od “moških” rakov enako pomembna in edinstvena, je ta ki jo je na lastni koži izkusil in preživel mag. Franc Hočevar, vendarle posebna.

Seveda zato ker je preživel raka na prostati, najbolj pa predvsem zato, ker jo ima kot dolgoletni predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije(DUB) in eden glavnih inciatorjev napredka v smeri izboljšav pri posredovanju relevantnih informacij vsem, ki se z boleznijo soočajo prvič, možnost deliti z velikim številom ljudi.

Njegov zanos je v pogovoru z njim čutiti v vsaki izjavi, ko premišljeno a vendarle strastno razlaga o ozadju svoje diagnoze, poteh, ki jo mora bolnik prehoditi pri nas, vlogi DUB in tem zakaj kljub pokoju vztraja v vlogi predsednika.

 

Diagnoza in odločitev za operacijo z robotskim sistemom

Hočevarju so diagnozo raka na prostati postavili pri starosti oseminšestdeset let, torej natanko v obdobju, ki je statistično najpogostejše za pojav te oblike raka. Njegova pot je dejansko šolski primer, od preventivnega presejalnega testa(PSA), družinske anamneze in ultrazvoka, do biopsije ki je na koncu potrdila zelo agresivno obliko raka na prostati.

“Vendar sem imel na tej točki pravzaprav veliko srečo, saj pred tem nisem imel nobenih značilnih znakov oz. težav s prostato, ki bi kazali na to, da je karkoli narobe. Moja vrednost na PSA je sicer bila nekoliko višja(4), vendar ne alarmantna, pa sem se k sreči odločil za nadaljne preglede(rektalni ultrazvok in biopsija), ki pa so vendarle potrdili raka.”

Na tej točki so mu zdravniki svetovali takojšen operativni poseg in odstranitev malignega tkiva, pri čemer se je po posvetu na UKC v Ljubljani med prvimi v Sloveniji odločil za tedaj nov pristop operacije z robotom v bolnišnici v Celju.

Gre za robotski sistem Da Vinci, kjer pacientu ni potrebno kirurško odpreti trebušne stene da bi prišli do prostate, temveč se zadeva opravi punkcijsko s tremi vstopnimi točkami. Z računalniško vodenimi robotskimi rokami, kjer so nameščene tudi mikrokamere, ima nato kirurg preko zunanjega zaslona ves čas pregled nad posegom, locira se rakasta tvorba, ki se jo nato zelo natančno odstrani in pri tem ne poškodujemo drugih delov trebušne votline.

“Prednost te vrste operacije je predvsem v tem, da gre lahko pacient po treh dneh domov iz bolnišnice in je okrevanje pravzaprav zelo hitro. Če vam povem, da sem bil čez štirinajst dni že nazaj v službi po operaciji raka na prostati, je to dovolj zgovoren podatek,” pravi Hočevar o Da Vinciju in nadaljuje: “Na srečo nisem potreboval nadaljne kemoterapije, sem se pa po dveh letih zaradi možnosti pojava biokemičnega recidiva – ostanek raka, ki ne bi bil doceloma odstranjen – odločil za preventivno obsevanje.

To je bilo po šestih letih in odtlej nimam nobenih znakov prisotnosti raka več.” Danes Hočevar dvakrat letno opravi preventivni presejalni test PSA, ki ga seveda močno svetuje vsakemu moškemu s sumom na nepavilno delovanje prostate in značilnimi težavami, ki se začnejo pojavljati v zvezi s tem.

 

Od bolnika z rakom na prostati, do predsednika Društva uroloških bolnikov Slovenije

 Njegova pot do predsednika DUB-ja sicer ni bila načrtovana, tako kot je bilo tudi samo društvo ustanovljeno povsem spontano. “Nek pacient je po večurnem čakanju na urološki pregled izgubil živce in zakorakal naravnost v ordinacijo, kjer je zahteval da ga sprejmejo. Zdravnik je dvignil ogromen kup kartotek, stopil do njega ter mu rekel: Toliko jih je še pred vami, kaj naj naredim? In tako se je zaradi kritične situacije porodila zamisel o tem, da bi imeli urološki bolniki svoje društvo, ki bi zagotavljalo ljudem prvi stik z informacijami o boleznih, postopki, testiranji, ipd.”

Kot nekoga, ki je že dal skozi kalvarijo diagnoze raka in operacije, se jim je zdel mag.Franc Hočevar najprimernejši kandidat za predsednika in po začetnem enoletnem mandatu, je sedaj že peto leto v tej vlogi. “Na naši spletni strani imamo ogromno sledilcev in zagotovo v slovenskem prostoru puščamo velik pečat, saj je za bolnike to eden najpomembnejših stikov z nujnimi informacijami, ki jih v ambulanti zaradi predolgih čakalnih vrst in stresa zdravniki žal ne morejo v celoti pokriti.

Tako si lahko vsak doma v miru prebere vrsto člankov na temo raka na prostati ter ostalih uroloških težav.” V svoji sredi imajo seveda tudi zdravnika, ki skrbi za strokovnost vseh relevantnih informacij, predvsem pa ga razveseljuje dejstvo, da imajo ogromno število članov ter predvsem veliko število sledilcev preko socialnih vtičnikov, in to društvu pravzaprav daje tisti resnični pomen.

“Vsako življenje je dragoceno in vemo kako težko se je soočiti z zahrtbno boleznijo kot je denimo rak prostate, zato s svojim poslanstvom ljudem skušamo olajšati njihovo pot od diagnoze, do operacije in nato mirnega ter zdravega življenja po raku,” doda mag. Franc Hočevar in pogovor povzame s posebno pohvalo Gibanju Movember Slovenija in podjetju Pulz šport, s katerimi sodelujejo že vse od ustanovitve DUB-ja: “Zelo sem presenečen in iskreno hvaležen vsem tem mladim, ki na prostovoljni ravni vsako leto naredijo ogromno dobrega za nas in zlasti za osveščanje širše javnosti o težavah, spoprijemanju z boleznijo in širjenju relevantnih informacij, kot seveda za zbrana sredstva s katerimi vsako leto kupijo kakšen nov aparat in ga podarijo UKC. Skupaj s svojimi donatorji, kjer gre še posebej izpostaviti Lidl Slovenija in ostalimi sponzorji, je Movember Slovenija postal nepogrešljiv sopotnik našega delovanja, kar nas zelo veseli!”

 

Organizator
Movember teka

Super pokrovitelji



Podari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke