NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 30. novembrasmo tekli že na 8. Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo novembra 2020 :-})

Rak na modih!

Čeravno velja, da je rak mod eden izmed najredkejših rakov, ki prizadenejo moške na splošno, pa je pri mladih moških razmerje ravno obratno – je namreč najpogostejši od vseh vrst.

Movember s svojim poslanstvom med drugim opozarja tudi na raka na prostati in raka na modih, dve izrazito moški bolezni, a če za prvo velja da je to najpogostejši rak pri moških, je rak na modih zelo redek.

Prizadene namreč samo med 1-2 odstotka moške populacije, po drugi strani pa je med mladimi moškimi med 20 in 40 let to najpogostejši rak.

Po podatkih iz Registra raka v Sloveniji  vsako leto zboli okoli 100 moških (podatki za obdobje 2010–2014). Dobra novica pri tem je, da ima bolnik s to boleznijo ob zgodnjem odkritju izjemno dobro prognozo za preživetje.

Kaj ga povroča?

Čeprav so si strokovnjaki edini, da natančnega vzroka za nastanek te bolezni ne morejo povsem eksaktno določiti, pa je danes znano, da je ključnega pomena že dogajanje v času zgodnjega razvoja moškega zarodka, to je v obdobju spolnih žlez (mod).

V celicah predhodnicah spermijev takrat lahko nastane okvara, ki te celice po zaključeni puberteti, v času normalnega intenzivnega razmnoževanja, usmeri v nenadzorovano rakavo rast. Torej nam je prvi potencial raka mod dobesedno položen že v zibelko.

Zanj so zlasti dovzetni moški z nespuščenimi modi ob rojstvu, z motnjami plodnosti, z manjšim volumnom mod in tisti z nepravilnostmi v razvoju zunanjega dela sečil.

Zanimiv je tudi podatek, da se rak mod pogosteje pojavlja pri moških sorodnikih bolnikov, ki so bolezen že preboleli, torej je dokazano genetski.

Prvi bolezenski znaki

Razlog za skrb je lahko zatrdlina v modu, ali pa nenadna sprememba strukture moda, ko se lahko v celoti poveča ali zmanjša. Težava je v tem, da v začetni fazi omenjenih znakov niti ne opazimo, saj so navadno povsem neboleči, vmes pa se lahko rak že razširi tudi v druge organe.

Najpogostejša pot je po limfnih poteh v bezgavke, s širjenjem po krvi pa se zasevki raka mod najpogosteje zanesejo v pljuča.

Izraziti zunanji indici na napredek bolezni so na tej točki nepojasnjena bolečina v križu, suh dražeči kašelj, splošna utrujenost in hujšanje.

Predvsem je ključna preventiva in samopregledovanje

Moda je potrebno redno pregledovati, strokovnjaki pa svetujejo pretipanje med ali po kopeli, ko je mošnja mehka in voljna. V kolikor bi naleteli na kateremkoli delu moda ali celotne mošnje na večjo nabreklino ali zatrdlino, je potrebno nujno obiskati zdravnika, četudi področje na otip ni razbolelo.

Natančno diagnozo je danes k sreči možno postaviti relativno hitro in uspešno, največkrat s pomočjo ultrazvoka in računalniške tomografije, sledi morebitni operativni poseg ali/in zdravljenje s kemoterapijo ali biološkimi zdravili. Več natančnih informacij na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

V Sloveniji kljub relativni redkosti bolezni zaradi raka mod v povprečju umre šest ljudi, največkrat mladih moških.

Gibanje Movember vsako leto z raznimi dogodki ter osveščanjem opozarja predvsem na preventivo in zdrav življenjski slog – od prehrane, gibanja, preventivnih pregledovanj in testiranj pri zdravniku. Pri tem pa je pomembno tudi to, da se zavedamo da v današnjem času ne gre več za nikakršno stigmo, saj bolezen še zdaleč ne izbira ne po statusu, ne po starosti, ne po barvi kože…

Pazite nase!

Organizator
Movember teka

Glavni pokrovitelj
Movember teka 2019

salming-logo

Super pokroviteljiPodari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke