NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 30. novembrasmo tekli že na 8. Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo novembra 2020 :-})

Zdrava hrana, ki pomaga pri težavah s prostato!

Če ste se ravnokar hoteli odpraviti iz pisarne na kosilo, če ste moški, če imate blizu štirideset let in če vam je v mislih zadišala pica v bližnji gostilni, potem je morda pravi trenutek, da izberete kaj bolj zdravega.

OK, boste rekli, spet ena tistih prehranskih pridig, ampak ostanite še malo z nami! Tista pica je pač samo klasičen in – priznamo – zlorabljen primer nezdrave hrane, a vseeno je za časa Movembra prav, da oznanjamo čim več v zvezi s skrbjo za moško zdravje, kjer hrana lahko igra tudi ključno vlogo.

Znano je namreč, da so nekatera živila slaba za prostato in celo za potencialni razvoj raka na prostati, spet druga pa imajo v sebi kvalitetne sestavine in mikrohranila, ki prostati dobro denejo.


Proč z visoko procesirano hrano, OH, kofeinom,…

Spet smo pri hitri prehrani in picah, že pripravljenih obrokih, ipd. Not good, bi rekli Britanci! Pomebno je denimo tudi, da se denimo vzdržimo prepogostega kuhanja testenin iz navadne moke, ter rajši izberemo polnozrnate z navadno paradižnikovo omako. Izogibati se je potrebno tudi prevelikim vnosom škroba, zlasti slabi pa so rafinirani sladkorji, ki močno povečujejo vnetne procese v telesu. Pa ne samo prostata, tudi telesna teža se bo povečevala, kar seveda nikoli ni navdušujoče za zdravje.

V kolikor že imate težave s prostato, se izogibajte tudi rdečega mesa, saj le-to dviguje raven arahidonske kisline v telesu, posledično pa smo dovzetni za vnetja, kar med prvimi organi prevzame občutljiva prostata.

Kofein in alkohol sta pravzaprav glavna nepridiprava pri težavah s prostato, saj spadata med najbolj značilne vsakodnevne diuretike, kar pri težavah z uriniranjem pomeni še dodatno nalivanje olja na ogenj. Tudi pretirana uporaba začimb (razen kurkume, ki dokazano deluje protivnetno) ni dobrodošla, dobro pa se je vzdržati tudi pekočih dodatkov, ki dražijo mehur, sečila in prostato. Da o želodcu in prebavnem traktu ne govorimo.


Granatno jabolko, brazilski oreščki in brokoli

Zveni kot topel avgustovski dan, mar ne? Da jih bo še čim več, so našteta živila zagotovo med prvimi, ki dokazano blagodejno vplivajo na prostato in po katerih je pametno seči.

Granatno jabolko namreč vsebuje ogromno aktioksidantov, med katerimi je najpomembnejši elagitanin. Antioksidanti preprečujejo oksidacijo znotraj celice in tako zavirajo staranje ter celične poškodbe. Poleg granatnega jabolka visoke odmerke elagitanina lahko najdemo še v malinah, kupinah in borovnicah, bogato z njimi pa je tudi rdeče vino.

Brazilski oreščki in bučna semena so tisti zdravi prigrizki, ki vam jih zagotovo ne bo odrekel noben zdravnik. Zlasti prvi vsebujejo veliko selena in cinka, znanstvene raziskave so namreč pokazale, da redno uživanje brazilskih oreščkov zmanjša možnost za nastanek raka na prostati.

Bučna semena pa vsebujejo veliko karotenoidov in maščobe kisline omega 3, kar zopet dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek benigne hipertrofije prostate.


Tudi jogurt je koristen

V mesecu novembru boste namreč z vsakim nakupom litrskega naravnega jogurta znamke Pilos v katerikoli trgovini Lidl pri nas, prispevali 10 centov za nakup novega urodinamskega aparata za UKC Ljubljana. Ta je nujno potreben za preiskave pri bolnicah in bolnikih s sumom na motnje v živčno – mišičnem delovanju sečnega mehurja.

Obstoječi aparat so namreč na KO za urologijo na UKC Ljubljana pridobili že davnega leta 1997, vendar se jim je pred petimi leti dokončno pokvaril, odtlej pa teh nujnih preiskav ne morejo izvajati. Lidl Slovenija bo tako že šesto leto zapored s svojimi donacijami eden glavnih podpornikov akcije Movember pri nas.

Organizator
Movember teka

Glavni pokrovitelj
Movember teka 2019

salming-logo

Super pokroviteljiPodari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke