NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 30. novembrasmo tekli že na 8. Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo novembra 2020 :-})

Prostata – kaj je že to?

Gibanje Movember tudi v našem prostoru že nekaj let uspešno pušča pečat v zavesti ljudi. Vsak november je tako na cestah videti več moških, ki si cel mesec skrbno negujejo svoj kosmati podnosni zaklad, globalno in slovensko kampanjo pa podpira vedno več oglaševalcev in podjetij, ki jim je mar za tiste moške bolezni, na katere Movember še posebej opozarja – rak na prostati, rak na modih, skrb za mentalno zdravje.

Pri nas je v zadnjih letih ogromno naredil Lidl Slovenija, ki bo kot glavni donator v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet že šesto leto zapored sodeloval z Gibanjem Movember Slovenija.

Prostata?! Hmm?!

Med oglaševalskimi bloki na televiziji pogosto slišimo tržne slogane v stilu: “Imate težave z uriniranjem? Se ponoči pogosto zbujate in hodite na stranišče…”, ki opozarjajo na težave s prostato. Ne recite, da jih še niste slišali! A koliko nas pri tem sploh vé kakšna je funkcija te žleze, ki po 45.letu starosti pesti med 50 in 60 odstotkov moških, po 80.letu pa že skoraj vsakega.

Prostata je moška spolna žleza, katere osnovna naloga, da tvori izločke, ki so del semenske tekočine in izločke, ki varujejo spodnja sečila pred vnetji. Prav tako je prostata ključni organ, ki s krčenjem svojih mišičnih vlaken zagotavlja, da moški med orgazmom potiska semensko tekočino v sečnico in tako zagotovi bistven del njenega skupnega volumna. Med glavne težave v zvezi s prostato sodita rast oz. benigna hiperplazija prostate(BHP) in pa rak prostate.


Povečana prostata ali benigna hiperplazija prostate

Prostata je eden tistih organov, ki praktično raste skozi celo življenje, vendar pa se žal z nezdravim načinom življenja ter nerednimi pregledi njena rast lahko pospeši, težave pa nastopijo že kmalu po štiridesetem letu starosti.

Povečana prostata sama po sebi ne pomeni večje nevarnosti, vsekakor pa pomeni motnjo v uriniranju, občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja ali celo nekontrolirano mokrenje, največkrat ponoči. Opisane težave pogosto spremlja tudi erektivna disfunkcija, kar lahko vpliva tudi na psihološke težave moških.

Ob neupoštevanju simptomov in odlašanju z obiskom zdravnika lahko v skrajnih primerih povečana prostata vodi tudi do hudih vnetij sečil, sečnih kamnov ter celo odpovedi ledvic. V akutnih primerih pa je potreben tudi operativni poseg, kjer se odstrani odvečno tkivo in se tako sprosti pritisk na sečnico.

Potrebno je redno spremljanje in opazovanje  prvih znakov. Pri osebnem zdravniku zato  najprej izpolnimo Mednarodni vprašalnik o simptomih prostate(IPSS), na podlagi katerega smo napoteni na nadaljne preiskave k specialistu.


Rak prostate

V Sloveniji za rakom prostate zboli že vsak deseti moški in je eden najpogostejših vrst raka pri moških, kar je naravnost alarmanten podatek. Rak se lahko razvije tudi na zdravi prostati in je najpogostejši pri moških nad 65.letom starosti, zlasti agresiven pa je pri mlajših moških, saj se veliko hitreje širi na ostala tkiva, zato je tudi smrtnost v teh primerih veliko večja.

Rak prostate se značilno zdravi z biološkim oz. hormonskim zdravljenjem, za razliko od ostalih vrst, kjer je najpogostejši pristop klasična kemoterapija.


Redni pregledi in zdrav življenjski slog

Tudi če ne trpimo za značilnimi simptomi povečane prostate, je torej zelo priporočljiv pregled enkrat letno! Ta lahko poteka rektalno, z ultrazvočnimi preiskavami sečil in prostate ali z merjenjem nivoja prostatično specifičnega antigena (PSA), še pred vsem tem pa se opravi preprost test urina.

Pomembno vlogo in vpliv na normalno delovanje prostate imata zlasti zdrav življenjski slog ter pravilna prehrana. V praksi to pomeni zadostno količino gibanja, pitje zadostnih količin vode, omejeno uživanje alkohola, kave, maščob, tobaka in močnih začimb.

V zadnjih letih je bilo opravljenih tudi precej študij, ki so potrdile da ob zmernejših težavah z BHP lahko uspešno pomagajo tudi nekateri rastlinski izvlečki kot so npr. korenine koprive, palmeta, buče in zadostni vnos cinka, selena ter vitamina E.

Predvsem pa: bodimo ozaveščeni, hodimo na preglede in širimo zavest z zdravim zgledom!

Organizator
Movember teka

Glavni pokrovitelj
Movember teka 2019

salming-logo

Super pokroviteljiPodari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke