NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 30. novembrasmo tekli že na 8. Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo novembra 2020 :-})

Pred novembrom je oktober!

Bliža se najbolj brkastičen mesec v letu, ko si moški – tik pred urejenim, spoliranim in nadišavljenim prazničnim zaključkom leta – še enkrat dovolimo izraziti svojega jamskega prednika. No, s pomočjo gela, seveda in siceršnjim natančnim britjem ostalega predela zakocinjenih obrazov, da ne bomo malenkostni. November bo kmalu spet Movember!

Res je, na naše obraze znova prihajajo brki. Klasični, hipsterski, dandyjevski, srednjeveški, neukročeni, negovani, spolirani in estetsko oblikovani, gosti, redki, puhasti in nepregledno goščasti, kratki in dolgi,… Uf, vse sorte brkov!!

Nekaterim ženskam smo takšni všeč, druge vihajo z nosovi, spet tretje pa so do našega podnosnega ponosa ravnodušne, ker seveda moškega rajši kot v brke pogledajo v globine duše in se požvižgajo na zunanji izgled! Ah, sladke želje.

 

Oktober je Europe donne  

In zakaj je to velerazsvetljujoče dejstvo pomembno?! Ker gre za mesec, ki je na enak način kot november moškim, posvečen ženskam – in pravi moški džentelmensko damo ženskam vedno prednost.

Oktober je tako že več kot dvajset let mesec Europe donne, evropskega združenja za boj proti raku dojk in boleznim dojk, ter rakov na rodilih. Združenje je bilo ustanovljeno v Milanu leta 1994 na pobudo italijanskega onkologa in kirurga Umberta Veronesija, Slovenija pa je bila tedaj med dvajsetimi članicami ustanovne skupščine.

Pri nas je bila pobudnica Marija Vegelj Pirc, ki je že v zgodnjih osemdesetih letih začela za ženske, obolele za rakom dojk, uvajati program prostovoljstva Reach to recovery(Pot k okrevanju), iz katerega so se v vseh večjih centrih v Sloveniji izoblikovale skupine za samopomoč.

Slovenska Europa Donna je bila nato ustanovljena 21. oktobra 1997, do danes pa ima že preko 3000 članic. Povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil.

Glavni cilj združenja je vsem ženskam v Sloveniji zagotoviti enake možnosti za zgodnje odkritje bolezni, takojšnje in učinkovito zdravljenje in rehabilitacijo.

 

Ker pa so ženske po naravi bolj elegantne kot moški, na svoj mesec opozarjajo z rozastimi pentljicami, pripetimi na oblačilih, medtem ko si mi pač puščamo brke.

 

 

 

November je Movember

O tem smo prvič slišali leta 2004, ko je bilo v Avstraliji ustanovljeno gibanje za osveščanje moškega zdravja, s poudarkom na zgodnjemu odkrivanju in pravočasnemu zdravljenju raka na prostati in raka na modih, ter pravilnemu pristopu k zdravljenju psiholoških bolezni pri moških in preprečevanju samomorov.

 

Za svoj mesec so si ustanovitelji vzeli november, za svojo prepoznavnost pa so izbrali klasičen atribut moškega – brke.   Ker so ti v angleščini moustache, so združili dve besedi in dobili danes globalno prepoznavni Movember.

 

 

 

Gibanje se je v pičlih dveh letih prijelo po celem svetu in danes tako govorimo o globalnem dobrodelnem projektu, s pomočjo katerega se je v petnajstih letih zbralo že več kot 180 milijonov dolarjev sredstev za nakup razne medicinske opreme za zgodnje odkrivanje, preventivo in pomoč pri raku na prostati in raku na modih.

Danes velja Movember za eno izmed najprepoznavnejših neprofitnih organizacij na svetu.

 

Slovenski Movember

Pri nas je gibanje vzniknilo leta 2009, ko so se globalni ideji odločili slediti Griša Šoba, Dejan Dular ter Martin Šala.  K sodelovanju so hitro pritegnili številne prostovoljce, zdravnike in znane osebnosti, ki so slovenski Movember že ob prvi izvedbi naredili izjemno prepoznaven.

Na krilih hipsterjev so ravno v tistih letih v Ljubljani ponovno začeli odpirati brivske salone in urejena moška poraščenost je tudi s pomočjo Movembra postala še večji hit. Vsako leto se je vabilu Movembra z veseljem odzval kakšen novi brkač – od Filipa Flisarja, Roka Terkaja, Tima Koresa, idr., z leti so se nato rojevale nove ideje, predvsem pa se je vztrajno večalo število podpornikov in stalnih sodelavcev gibanja.

 

Tako je zelo kmalu pristopilo podjetje Pulz Šport, ki je predlagalo še najbolj brkastičen dobrodelni Movember tek, na katerem se sedaj vsako leto v centru Ljubljane zbere že več kot 500 tekačic in tekačev, velja pa za najbolj množično prireditev v sklopu Movembra.

 

 

 

 

Vsaka štartnina gre naravnost in v celoti v dobrodelni sklad, kamor se na koncu prištejeta še izkupiček prostovoljnih prispevkov gledališke predstave Movember Impro in dobrodelne licitacije vrhunskih slovenskih vin, ki velja za zadnji dogodek meseca.

 

 

 

 

 

 

 

 

No in ker dobro privlači dobro so tako k sodelovanju pristopili tudi pokrovitelji, med katerimi je največji podpornik zagotovo Lidl Slovenija, ki z gibanjem Movember sodeluje že od leta 2015 in bo z nami tudi letos!

 

 

 

 

 

 

Tudi letos za dober namen

Lani so organizatorji Movembra Slovenija zbrali zavidljivih 19.000 evrov, s katerimi so kupili poseben aparat za drobljenje kamnov v sečnem mehurju. Poleg raka na prostati je namreč pogosto obolenje moških tudi benigno povečana prostata, eden izmed kroničnih zapletov te bolezni pa je nastanek kamnov v sečnem mehurju, ki jih je potrebno bodisi drobiti ali pa celo odstraniti, če so preveliki za drobljenje.

Slednji poseg pomeni klasično operacijo, ki je za bolnika močno invazivna, pooperativno okrevanje pa traja vsaj šest tednov. Pri drobljenju kamnov skozi sečno cev pa je postopek bistveno lažji, manj invaziven, bolnik pa počiva le nekaj dni.

Na Kliničnem oddelku za urologijo v UKC Ljubljana so imeli do lani v uporabi zelo star ultrazvočni drobilec, ki je bil v primeru velikih sečnih kamnov povsem neuporaben, zato so se seveda novega aparata nadvse razveselili.

Letos gibanje Movember zbira sredstva za nov urodinamski aparat za potrebe Kliničnega oddelka za urologijo v UKC Ljubljana, ki se uporablja pri bolnicah in bolnikih s sumom na motnje v živčno- mišičnem delovanju sečnega mehurja, kar se kaže z motnjami uriniranja, ki jih ni možno pojasniti s povečano prostato ali pa se po terapiji povečane prostate ne izboljšajo v pričakovanem obsegu.

 

Stari aparat je namreč Oddelek za urologijo pridobil že davnega leta 1997, žal se jim je že pred petimi leti dokončno pokvaril in odtlej te nujno potrebne preiskave od takrat ne morejo več izvajati!

 

Zavihajmo torej rokave, odložimo britvice, napnimo mišice in v nizkem startu pričakajmo –

letošnji Movember!

Organizator
Movember teka

Glavni pokrovitelj
Movember teka 2019

salming-logo

Super pokroviteljiPodari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke