Franc Hočevar

Ko se rak vrne…

Franc Hočevar

Sem predsednik Društva uroloških bolnikov. Razumljivo je, da sem razkril svojo bolezen in da o njej govorim z namenom, da bi osvestil moške o raku na prostati. Zaradi raka prostate umre več kot 370 moških letno. Umiranje z tem rakom je boleče in drago.

Moje zdravljenje ali bolje ukvarjanje z rakom se je začelo pred 8 leti. Naprej test PSA. Rezultat je bil nekoliko nad 4. Potem je sledil rektalni ultra zvok, ki je potrdil sum. Sledil je odvzem tkiva, ki je zanesljivo potrdil razširjenost (3) in zrelost (3). Operiran sem bil kmalu za tem v Bolnišnici Celje pri dr. Poteku z robotom. Okrevanje je bilo hitro. Po enem tednu sem lahko opravljal vse službene in druge obveznosti. Življenje se je, vključno z rekreacijo, po enem mesecu vrnilo v običajne tire in navade.

Po enem letu se je PSA ponovno dvignil nad 0.4, kar je bil znak, da je prišlo do recidiva. Onkologi so pripravili program obsevanja (35 obsevanj). Z obsevanjem nisem imel nobenih težav. Življenje je teklo naprej brez posebnih težav. Skoraj 5 let po obsevanju je moj PSA 0.003. Vsi problemi so bili razrešljivi. Posebnih psihičnih ali fizičnih posledic nimam. Prejšnji teden sem se vrnil s trekinga po Himalaji (Kumbu). Bil sem na hribih nad 500 m nadmorske višine. Bilo je odlično, veselo in tudi naporno.

Rak na prostati je razrešljiv, dovolj je postopkov za odkrivanje, načinov zdravljenja in kasnejše rehabilitacije. Smrt zaradi raka prostate je bolj problem škodljive moške samovšečnosti, kot pa medicine in zdravstvenega sistema. Poglejte našo spletno stran dub.si preberite in sledite našemu delu in priporočilom. Pojdite na pregled.

Franc Hočevar