NAJBOLJ BRKATI TEK V SLOVENIJI!

V soboto, 25. novembra. 2023, bomo spet tekli na tradicionalnem Movember teku!
Vabimo te, da se nam tudi ti pridružiš na naši FB strani in z všečkom podpreš Movember tek.
Se vidimo movembra! :-})

Movember v Sloveniji

Gibanje Movember, ki se je začelo v Avstraliji in se nato razširilo po celem svetu, je pred 7 leti pognalo svoje korenine tudi v Sloveniji. Slovenski Movember sta leta 2010 ustanovila prijatelja Martin Šala in Griša Šoba. Najprej nihče ni vedel, za kaj gre, čeprav je bil Movember že nekoliko razširjen po svetu, potem pa je koncept začel cveteti in zaobjemati vse več podpornikov.

Moški so znani po tem, da zelo neradi obiščejo zdravnika. Menijo, da se bo težava pozdravila sama od sebe. Za prehlade to že velja, za resnejša obolenja pa ne. Zato je pomembno, da se opravi primerne teste še preden se bolezen razvije do mere, ko je ni mogoče več ustaviti. Preventiva je nujna. Prav tako samopregledovanje. Z Movembrom skušamo spremeniti stereotipnega moškega v takšnega, ki mu te teme ne bodo tabu in bo svoje skrbi lahko zaupal zdravniku.

Poleg raka na prostati je pogosto obolenje moških tudi benigno povečana prostata. Eden izmed kroničnih zapletov te bolezni je nastanek kamnov v sečnem mehurju, ki jih je potrebno drobiti ali odstraniti, če so preveliki za drobljenje. Možnost za odpravo teh težav je drobljenje ali odprta odstranitev kamnov iz sečnega mehurja. Odprta odstranitev pomeni klasično operacijo, ki je za bolnika močno invazivna, pooperativno okrevanje pa traja vsaj 6 tednov. Drobljenje kamnov skozi sečno cev pa je minimalno invazivno, bolnik počiva le nekaj dni, nato pa nadaljuje z rednimi aktivnostmi brez omejitev. Na Kliničnem oddelku za urologijo kamne v mehurju trenutno drobijo s starim ultrazvočnim drobilcem, ki je iztrošen in za velike kamne neučinkovit. Zato smo se letos odločili, da vse donacije namenimo KO za urologijo za nakup novega aparata za drobljenje kamnov v sečnem mehurju za minimalno invazivne posege skozi sečno cev.

Zbiranje sredstev

Poleg večje ozaveščenosti o skrbi za svoje zdravje in redne preglede, je pomembno tudi zbiranje sredstev. V Sloveniji se donacijam za zdravje moških pridružuje vse več podjetij, glavni med njimi je Lidl Slovenija, ki v novembru svoje kupce vabi k nakupu tekočega 500 g jogurta znamke Pilos, s čimer bo del sredstev od prodaje namenil Kliničnemu oddelku za urologijo na UKC Ljubljana. Skupaj s prispevki podjetij in posameznikov je možno omogočati še kako potrebne tehnološke in praktične izboljšave na medicinskih oddelkih, ki se ukvarjajo s tem področjem.

Movember zaznamujejo tudi posebni dogodki. Letos smo se že smejali na impro predstavi, potegovali se bomo za posebna vina na dobrodelni dražbi vin, zavezovali bomo superge na Movember teku, zbirali sredstva na različnih lokacijah, in še in še. Več podrobnosti pa boste našli zgornjih zavihkih in FB straneh Movember Tek in Movember.si.

Organizator
Movember teka

Super pokrovitelji



Podari športni darilni bon


Naši partnerji in stranke